top of page

"A mérgező főnök 10 jellemvonása"

1.     Mikromenedzsment: Állandóan az alkalmazottak felett lebeg és nem bízik bennük, hogy önállóan eltudják végezni a feladatokat.

 

2.     Gyenge kommunikáció: Fontos információk visszatartása, homályos megfogalmazások vagy megfelelő visszajelzés és irányítás hiánya.

 

3.     Kedvenc-képzés: Egyeseket előnyben részesít, míg másokkal szemben igazságtalanul szigorúan bánik.

 

4.     Bizonytalanság: Kiszámíthatatlan viselkedés vagy döntéshozatal.

 

5.     Empátia hiánya: A munkatársak szükségleteinek figyelmen kívül hagyása, érzéketlenség, illetve az együttérzés vagy megértés hiánya.

 

6.     Irreális elvárások: Túl szoros határidők kitűzése, túlzottan nagy nyomás gyakorlása és ésszerűtlen munkaterhek meghatározása.

 

7.     Ellenségesség és agresszió: Düh, ellenségesség vagy agresszió kifejezése a csapattagokkal szemben, akár szóban, akár tettekben.

 

8.     Elismerés és jutalmazás elmulasztása: Az alkalmazottak teljesítményének és eredményeinek elismerésének, jutalmazásának vagy értékelésének hiánya.

 

9.     Hibák másokra hárítása: A hibákért vagy kudarcokért való felelősség elutasítása, és helyette a csapattagokra való hárítása.

 

10.  Visszajelzés fogadásának hiánya: A visszajelzés elutasítása vagy más nézőpontok megfontolásának megtagadása

 

Azok a vezetők, akik valóban inspirálóak és hatékonyak szeretnének lenni, gyakran foglalkoznak saját személyes és vezetői képességeik fejlesztésével. A "mérgező főnök" jellemvonásainak ismerete és azok elkerülése elengedhetetlen a sikeres és pozitív munkakörnyezet kialakításában. Az alábbiakban bemutatjuk, hogyan lehet ezeket a negatív szokásokat transzformálni építő, mentoráló vezetői magatartássá.

 

Mikromenedzsmentből Önállóság Támogatása Minden munkatársban rejlenek olyan képességek, melyek akkor bontakoznak ki igazán, ha lehetőséget kapnak az önállóságra. Egy mentoráló vezető hisz a kollégáiban és lehetőséget ad nekik arra, hogy megmutassák, mire képesek, miközben támogatást és visszajelzést nyújt.

 

Gyenge Kommunikációból Egyértelműség és Nyitottság A világos és célratörő kommunikáció alapvető egy erős csapat kialakításához. Biztosítani kell, hogy a munkatársak tisztában legyenek az elvárásokkal és jól értelmezzék a feladatokat. A nyílt kommunikációra építve egy vezető hozzájárulhat a bizalom erősítéséhez és a csapatszellem fejlesztéséhez.

 

Kedvenc-képzés helyett Igazságos Vezetés A vezetői hozzáállás egyik kulcseleme az, hogy mindenki számára egyenlő lehetőségeket és bánásmódot biztosítson. A teljesítményt díjazzuk, nem a szimpátiát.

 

Bizonytalanságból Kiszámítható Döntéshozatal Egy megbízható vezető következetes a döntéseiben, és világosan kommunikálja azokat, lehetővé téve a csapata számára, hogy hatékonyan tervezzen és proaktívan reagáljon a változásokra.

 

Empátia Hiányából Empatikus Megértés Az empatikus vezetők odafigyelnek munkatársaik személyes és szakmai szükségleteire, ezáltal erősítve az összetartást és növelve a munkahelyi elégedettséget.

 

Irreális Elvárásokból Reális Célok Reális célok kitűzésével és azok világos kommunikálásával a vezetők segítenek csapatuknak a sikerhez vezető úton, mindezt kevesebb stressz megjelenésvel.

 

Ellenségességből Támogató Légió A támogató vezetők odafigyelnek arra, hogy csapatuk tagjait tisztelettel és elismeréssel kezeljék, még a nehéz időkben is.

 

Elismerés és Jutalmazás Nélkülözéséből Jutalmazó Kultúra A sikeres vezetők elismerik és jutalmazzák munkatársaik eredményeit, inspirálva őket a folyamatos fejlődésre és az újabb sikerek elérésére.

 

Hibák Másokra Hárításából Felelősségvállalás Egy támogató vezető vállalja a hibákért a felelősséget, és tanul belőlük, miközben építő módon közli a visszajelzéseket, nem pedig hibáztat.

 

Visszajelzés Elutasításából Nyitottság A kiváló vezetők értékelik és keresik a visszajelzést, mert tudják, hogy ez hozzájárul a folyamatos fejlődéshez és a jobb döntések meghozatalához.

 

Ezek a változtatások nemcsak, hogy csökkentik a mérgező munkakörnyezetet, de egy erőteljesebb, egészségesebb és produktívabb csapatot is eredményezhetnek. A vezetőknek nap mint nap tudatosan kell döntéseiket alakítaniuk ezen elvek mentén, ha valóban inspiráló vezetőkké szeretnének válni.

 

A vezetés tudomány – hivatás – művészet!

Tudatos fejlesztése sikerekben mérhető befektetés!



13 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page